Marzy Wam się placek o smaku omletu? Taki którego można zjeść na ciepło lub zimno, z keczupem, lub na chlebie? Mam na to sposób 🙂 Zdrowy, pieczony i bardzo smaczny 🙂
Składniki:
- 1 i 1/8 szklanki mąki z ciecierzycy,
- 2 łyżeczki soli jajecznej (kala namak),
- 3 i 1/8 szklanki wody,
- kilka gałązek grubego szczypiorku,
- pieprz, ulubione zioła.
Wykonanie:
Wymieszać w misce mąkę z solą, dodać posiekany szczypiorek i wlewać powoli wodę mieszając ciasto tak by nie było w nim grudek, dodać trochę świeżo mielonego pieprzu. Można również zamiast szczypiorku dodać pokrojoną paprykę, cebulę czy inne warzywa. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, na formę z nieprzywierającą powłoką (silikonową lub ze stali nierdzewnej) wylać masę (będzie płynna, nie przejmujcie się tym). Ja użyłam silikonowej formy do tarty o średnicy ok 30 cm, można też użyć kilku prostokątnych foremek (ale uwaga, masa przywiera). Pieczemy “omlet” ok 30-40 minut do czasu aż będzie dobrze ścięty. Zjadamy tak jak nam pasuje 🙂
Smacznego!!!
Ile wody? 😉
Dziękuję, poprawiłam 🙂 3 i 1/8 szklanki 🙂