Marzy Wam się placek o smaku omletu? Taki którego można zjeść na ciepło lub zimno, z keczupem, lub na chlebie? Mam na to sposób 🙂 Zdrowy, pieczony i bardzo smaczny 🙂

Składniki:

  • 1 i 1/8 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 2 łyżeczki soli jajecznej (kala namak),
  • 3 i 1/8 szklanki wody,
  • kilka gałązek grubego szczypiorku,
  • pieprz, ulubione zioła.

Wykonanie:

Wymieszać w misce mąkę z solą, dodać posiekany szczypiorek i wlewać powoli wodę mieszając ciasto tak by nie było w nim grudek, dodać trochę świeżo mielonego pieprzu. Można również zamiast szczypiorku dodać pokrojoną paprykę, cebulę czy inne warzywa. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, na formę z nieprzywierającą powłoką (silikonową lub ze stali nierdzewnej) wylać masę (będzie płynna, nie przejmujcie się tym). Ja użyłam silikonowej formy do tarty o średnicy ok 30 cm, można też użyć kilku prostokątnych foremek (ale uwaga, masa przywiera). Pieczemy “omlet” ok 30-40 minut do czasu aż będzie dobrze ścięty. Zjadamy tak jak nam pasuje 🙂

IMG_0233

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *