Sałatka z bobem

Składniki:

– gotowany bób (użyłam pozostałości z obiadu więc nie wiem ile go było),
– 1 pomidor,
– cebulka ze szczypiorkiem,
– kawałek żółtego kabaczka (ja dałam 5 cm kawałek),
– kilka liści sałaty,
– sól, pieprz,
– sok z cytryny,
– olej lniany,
– ew. siemię lniane do posypania.

Wykonanie:

Ostudzony bób wyłuskać, wrzucić do miski, pomidora pokroić w niewielkie kawałki, kabaczka umyć, przekroić wzdłuż na 4 kawałki, nożem do obierania warzyw, pokroić go w cienkie plasterki, dodać do bobu i pomidora. Umytą i osuszoną sałatę porwać na małe kawałki, szczypiorek drobno pokroić, wszystkie warzywa razem delikatnie wymieszać.
Przyprawić solą, pieprzem i do smaku sokiem z cytryny, polać olejem, posypać siemieniem lnianym. Można też dodać ząbek czosnku (nie dawałam bo sałatkę jadłam w pracy 😉 ).

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *