Sałatka z kaszą jaglaną

Koleżanka ugościła mnie ostatnio pyszną sałatką, oczywiście od razu zrobiłam ją w domu 🙂

Składniki:

– ok 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
– 1 czerwona papryka,
– 12 pieczarek,
– 1 cebula,
– szczypiorek,
– natka pietruszki,
– duża garść pestek dyni,
– sól, pieprz,
– olej.

Wykonanie:

Ugotować kaszę, ostudzić, wymieszać tak żeby nie była sklejona. Pokroić w kostkę cebulę, pieczarki i paprykę. Na suchej patelni zrumienić pestki dyni, zdjąć z patelni, później na tej samej patelni na oleju usmażyć najpierw cebulę, dodać pieczarki i paprykę, wymieszać, ostudzić (nie muszą być usmażone “na miękko”). Przestudzone warzywa wymieszać z kaszą i pestkami dyni. Natkę pietruszki i szczypiorek posiekać, dodać do sałatki, wymieszać, przyprawić, dodać oleju żeby sałatka nie była sucha. Podawać zimną (chociaż może też być daniem obiadowym podanym na ciepło).
Pyszna 🙂 Wspaniały smak dają jej prażone pestki dyni i natka pietruszki, dlatego lepiej z nich nie rezygnować.

 

Smacznego!!!

Przepis Uli P.

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *