Boczniaki duszone na ostro

Dzisiaj na szybko zrobiłam do kaszy gryczanej prosty i pyszny sos z boczniaków (myślę że można go zrobić również z pieczarek).

Składniki na 2 osoby:

– 250 g boczniaków,
– 1/2 cebuli,
– 1 czubata łyżka mąki pszennej,
– 1 łyżka musztardy,
– woda lub bulion (ponad szklanka),
– sól, pieprz, cukier do smaku,
– olej,
– ew. natka pietruszki.

Oczyszczone boczniaki pokroić w paski (wzdłuż blaszek), poddusić w odrobinie wody. W międzyczasie pokroić cebulę, usmażyć ją na niewielkiej ilości oleju, posypać mąką, wymieszać i chwilę razem smażyć. Zalać szklanką wody/bulionu (ja wlałam wody i dodałam wegańskiego bulionu w proszku), dobrze wymieszać. Dodać musztardę, popieprzyć. Przelać całość do boczniaków, wymieszać, dusić do miękkości boczniaków. Jeśli będzie za gęste, dodać wody, doprawić, dodać ew. trochę natki pietruszki.
Podawać na gorąco, pyszne z kaszą 🙂

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *