Sos cebulowo – musztardowy

Pyszny, szybki sos do ziemniaków lub kaszy.

Składniki:

– 3 duże białe cebule (czosnkowe),
– 3 łyżeczki musztardy kremskiej,
– 1 kromka dobrego chleba (może być ziarnisty),
– olej,
– woda,
– sos sojowy,
– curry – 1 płaska łyżeczka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, odrobina papryki wędzonej, ew. sól.

Wykonanie:

Cebule obrać, przekroić na pół i każdą po szerokości na pół, pokroić je w piórka. Do rondelka wlać olej, na rozgrzany wrzucić cebulę, smażyć ją kilka minut mieszając, dodać curry, pieprz ziołowy, musztardę, zalać wodą tak by przykryła cebulę, gotować na małym ogniu do miękkości cebuli, w międzyczasie chleb (może być ze skórką), kruszymy na małe okruszki 😉 Dodajemy chleb do gotującej się cebuli, ewentualnie dolewamy trochę wody jeśli chcemy mieć więcej sosu. Doprawiamy go sosem sojowym, pieprzem, papryką do smaku. Gotujemy do całkowitej miękkości cebuli i rozgotowania się chleba.
Gotowym polewamy ziemniaki lub kasze, pycha 🙂

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *