Super pomysł na kolację 🙂 bez dymu, na patelni grillowej 🙂

Składniki na 8 “kanapek”, czyli kolacja dla 2 osób:

– 8 plastrów cukinii o grubości min 1 cm (ze skórą),
– 8 plastrów dużej cebuli o grubości ok 0,5 cm,
– 8 plastrów tofu,
– 8 plastrów dużego pomidora (0,5 cm),
– 8 plastrów lub więcej pieczarek (0,5 cm),
– bazylia,

marynata:

– 1 duży ząbek czosnku,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– 2 łyżki octu balsamicznego,
– kilka łyżek oleju,
– sól, pieprz.

Wykonanie:

Składniki marynaty zmiksować, cukinię, pieczarki, tofu, polać delikatnie marynatą (pieczarki i tofu są kruche), odstawić na jakiś czas, wiadomo że im dłużej tym lepiej, ale jak nie mamy czasu i krótko stoi to też jest pyszne. Cebulę lekko nasolić.
Ugrillować na patelni z obu stron warzywa: najpierw cukinię, później cebulę, tofu (nie warzywo 😉 ), pomidory, pieczarki. Układać na talerzu kanapki. Na cukinii, rozłożyć cebulkę, na niej tofu, pomidora, liście bazylii, pieczarkę (lub pieczarki).
Wydaje się że taka kanapka to prawie same warzywa, którymi się nie można najeść, ale zaręczam Wam że po takich 4 byłam baaardzo najedzona, a jestem małym obżartuchem 😉 A kanapki są pyszne :-))

IMG_3449
IMG_3457

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *