Super obiad :) kotlety w sosie i surówka chińska

Dzisiaj Mąż przygotował dla mnie przepyszny obiad 🙂

Ryż jaśminowy, kotlety sojowe (tekturki), surówka z kapusty taka jak w chińskich restauracjach 😉 Surówkę dobrze jest zrobić wcześniej bo musi się “przegryźć”.

Kotlety sojowe w sosie

Pomysł na te kotlety podrzuciła kiedyś na FB Sylwia, prowadząca bloga Wszystko jest w głowie, nasze są jednak trochę inne 🙂

Składniki:

– 1 małe opakowanie kotletów sojowych,
– 4 łyżki musztardy (kremskiej),
– pieprz, papryka wędzona,
– 1 duży ząbek czosnku,
– sos sojowy, sól,
– woda,
–  2 łyżki oleju.

Wykonanie:

Wrzucić kotlety na suchą patelnię, zalać wodą do połowy, poczekać aż wygotuje się woda a kotlety zmiękną, dodajemy musztardę, pieprz, paprykę, sos sojowy, czosnek, chwile je podsmażamy z obu stron w przyprawach (na sucho), wlewamy wodę, tak by przykryć całe kotlety i gotujemy je do miękkości, dodając pod koniec olej. Ponieważ kotlety wchłoną większość płynu a chcemy mieć sos, być może będzie trzeba dolać jeszcze wody 🙂 Próbujemy, ew. przyprawiamy do smaku.

Surówka “chińska”

Zmodyfikowany przepis z bloga “Domowa kuchnia Aniki”

-1/2 główki kapusty (młodej, zwartej),
– 1 marchewka,
– 2 łyżki cukru,
– 1/2 szklanki octu jabłkowego,
– 1/3 oleju,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 łyżka soli

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać. Zagotować ocet, olej, cukier, sól, przeciśnięty ząbek czosnku, wrzącą zalewą zalać warzywa, wymieszać, docisnąć łyżką, odstawić do ostygnięcia. Im dłużej postoi tym jest lepsza 🙂

Ryż gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, nakładamy go na talerz, polewamy sosem, wykładamy kotlety i surówkę, zjadamy szybko żeby współbiesiadnik nam nie podjadł 😉

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *