Szarlotka dietetyczna, czy to możliwe? A jednak! Przepis dedykuję wszystkim osobom będącym na diecie. Z przykrością lub bez niej patrzycie na zalewające Was w sklepach, telewizji, na blogach, w gazetach: tłuste niezdrowe acz pyszne pączki.
Bądźcie twardzi, bądźcie ponad to, zróbcie innym na złość i zjedzcie super prostą i pyszną “szarlotkę” 🙂
Szarlotka dietetyczna z samego jabłka, soczysta i cynamonowa. Po prostu pyszna i zdrowa.
Składniki:
- 2 jabłka,
- cynamon.
Wykonanie:
Jabłka umyj, możesz je również obrać jeśli skórka Ci przeszkadza. 1 jabłko pokrój w plastry (najłatwiej mandoliną) o grubości ok 2 mm. Drugie posiekaj nożem lub drobno zmiel przy użyciu malaksera czy blendera, nie zrób z niego musu tylko “sieczkę”. Do jabłka posiekanego dodaj cynamon (ok 1 łyżeczki lub mniej).
W formie do zapiekania (ja użyłam dla każdego 1 małej okrągłej, ale może też być inna) ułóż na spodzie plastry jabłka (mnie wszedł 1), na nich jabłka siekane, znów plastry i tak do wykończenia składników. Zapiekaj najpierw pod przykryciem (w ok 170 stopniach) przez 2o minut, później zdejmij pokrywkę i jeszcze dopiekaj kilka minut. Jeśli nie masz pewności że jest gotowa, sprawdź czy plaster z wierzchu jest miękki.
Smacznego 🙂
Może zainteresują Cię też te przepisy
Dziękuje za przepisy są super.Brakło mi już veny a teraz już mam .Pozdrawiam.
Proszę bardzo 🙂 Cieszę się, że Ci pomogłam 🙂
Super strona z wieloma pomysłami