Ostatnio Mężowi zachciało się pizzy, mieliśmy jechać do miasta na bezglutenową wegańską. Jednak w lokalu podają pizzę z oliwą a Mąż chciał sos czosnkowy i był foch, że nie ma i nie pojechaliśmy. Ale ochota na pizzę mi nie minęła dlatego postanowiłam zrobić włoską pizzę w domu.
Akurat miałam mąkę do pizzy włoskiej i uważam po jej zrobieniu, że lepiej kupić taką niż robić na zwykłej, czuć różnicę w smaku takiej pizzy. Włoska pizza ma ciasto chrupiące, cienkie i pyszne.
Składniki na 2 nieduże placki – dla 2 osób:
- 2 szklanki mąki,
- 2/3 szklanki wody,
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka oleju lub oliwy.
Wykonanie:
Mąkę przesiej do miski dodaj sól i olej, wymieszaj je razem. Wlej do szklanki letnią (nie gorącą wodę) dodaj cukier i rozkrusz do niej drożdże, wymieszaj dobrze łyżeczką (ja nie używam do tego metalowych sztućców). Zostaw drożdże na chwilę żeby zaczęły pracować. Wlej je do mąki i wyrób ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem. Jeśli ciasto jest suche dodaj kilka łyżek wody lub gdyby było za mokre posyp je mąką. Wyrabiaj dalej do momentu aż ciasto nie będzie się kleiło i będzie ładnie odchodziło od rąk lub haka. Ciasto odstaw na minimum 15 minut przykryte ściereczką by zaczęło rosnąć. W tym czasie przygotuj sobie dodatki na pizzę.
Ja użyłam wędliny wegańskiej (tak tak jem czasami takie gotowce 🙂 ) ananasa i oliwek czarnych. Wierzch polałam świeżo zrobionym serem z ziemniaka.
Piekarnik rozgrzej do 230-250 stopni – jeśli masz kamień do pizzy, rozgrzewaj go przez ok 40 minut (dzięki temu pizza upiecze się w ok 2 minuty).
Ciasto podziel na pół jeden kawałek rozwałkuj (drugi odstaw) na ok 3 do 5 mm (im grubiej tym grubsze ciasto będzie po upieczeniu. Ja przygotowuje ciasto na desce do wyciągania pizzy z piekarnika wyłożonej matą i z niej od razu zdejmuję pizzę na kamień (można też na blachę). Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy (najszybszy to dobry jakościowo koncentrat z oregano, solą i pieprzem), ale tak by ok 1 cm od brzegu został nie posmarowany. Ułóż na sosie pokrojone dodatki (np kawałki “wędliny”, ananasa, oliwki) zalej je serem z ziemniaka lub posyp startym wegańskim i zapiekaj w gorącym piekarniku. Na blaszce powinno to trwać ok 10 do 15 minut, na kamieniu ok 2. Przed wyjęciem sprawdź czy spód czy jest upieczony. Identycznie zrób z pozostałym kawałkiem ciasta.
Taka włoska pizza będzie gotowa w ok 1 h, nie jest to może najszybsze danie ale w lokalu też trzeba czekać 😉 Oczywiście po włosku najlepiej jest ją zjadać polewaną oliwą, możesz też po upieczeniu nałożyć na nią świeżą rukolę.
Smacznego!!!