10 niezbędnych produktów w kuchni roślinnej


10 niezbędnych produktów w kuchni roślinnej

Jakiś czas temu na fanpagu zapytałam o to co zawsze musi być w domu w kuchni wegańskiej, było mnóstwo odpowiedzi. Stwierdziłam, że warto zrobić listę najbardziej przydatnych (oczywiście wg mnie) w kuchni rzeczy. Oczywiście nie piszę o warzywach, owocach, kaszach czy strączkach itp (o tym w innym wpisie).

Tak powstała lista 10 niezbędnych produktów w kuchni roślinnej. Kolejność przypadkowa 😉 Wg mnie to takie must have w roślinnej kuchni każdego gotującego 🙂

10 niezbędnych produktów w kuchni roślinnej

  1. Sól kala namak – tzw sól jajeczna, bardzo przydatna w kuchni wegańskiej, nadaje potrawom jajeczny smak, dzięki dużej zawartości siarki (oczywiście jest to produkt naturalny). Ja jej używam do tofucznicy (np takiej z boczniakami), do pasty o smaku jajecznym i innych potraw;
  2. Papryka wędzona – przyprawa w proszku nadająca potrawom wędzony smak. Jedna z moich ulubionych przypraw, świetnie podkręca smak zup, gulaszy czy past;
  3. Aquafqba lub po prostu 1 puszka ciecierzycy – aquafaba czyli woda z gotowania ciecierzycy (lub z puszki), Jest dla mnie niezbędna do majonezu (przepis tutaj), idealna do deserów (musów, np takiego, czy bardziej skomplikowanych bez lub ciasta biszkoptowego);
  4. Płatki drożdżowe – czyli nieaktywne drożdże nadające potrawom serowego smaku. Przydadzą się do sosów, sera z ziemniaka czy fasoli. Można je zrobić samemu w domu susząc drożdże w piekarniku – tak jak w tym przepisie;
  5. Agar-agar – roślinna substancja żelująca – zastępnik żelatyny produkowany z glonów. Przydaje się do produkcji domowych galaretek i wytrawnych galaret;
  6. Glony np nori do sushi – glony bardzo często są wykorzystywane w kuchni roślinnej ponieważ nadają daniom morki smak. A te do sushi można spokojnie połamać lub pokruszyć do pasty;
  7. Tofu – o ile nie unikasz soi, ten “serek” sojowy jest w domu bardzo przydatny. U mnie najczęściej występuje w formie tofucznicy, smażonych marynowanych plastrów na kanapkę. Jest też świetny do deseru czekoladowego (szczególnie silken tofu czyli tofu jedwabiste jest idealne do deserów). Tofu świetnie przyjmuje wszystkie smaki, dlatego nadaje się do każdej potrawy wytrawnej lub słodkiej;
  8. Płatki owsiane – w wielu domach zjada się je w formie owsianki, ja używam ich gdy nie mam żadnego mleka roślinnego a pilnie potrzebuję. Wystarczy dodać do nich wody, zmielić i przecedzić. Płatki są też świetne jako zagęstnik wszelakich kotletów. Wystarczy zalać je wrzątkiem i odstawić do napęcznienia, można też zmielić je na mąkę i dodać do masy na kotlety, znakomicie je sklei;
  9. Gorzka czekolada (np Wawel robi bez oleju palmowego) nie jest niezbędna ale przydaje się rozpuszczona do deserów, czy z dodatkiem oleju kokosowego jako polewa do ciast czy ciasta;
  10. Coś do słodzenia deserów – melasa karobowa, trzcinowa, czy z morwy lub syrop z daktyli lub innych owoców (bardzo prosto można zrobić w domu trzeba tylko namoczyć suszone owoce i zmielić je ew. dodając wody). Świetnie posłodzą ciasta lub desery.

Takich przydasiów w wegańskiej kuchni można by wymieniać wiele. Te 10 niezbędnych produktów w kuchni roślinnej które wymieniłam mają stałe miejsce w mojej kuchni i nie wyobrażam sobie ich nie mieć.

A Ty jakie masz niezbędne produkty w kuchni?

print
Previous Szybka i pyszna włoska pizza
Next Kremowy wegański serek do smarowania

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *