Co zrobić z bobem który nie jest zbyt smaczny lub ugotowałaś go za dużo? Najlepsza będzie wtedy pasta z bobu z masłem orzechowym, jest prosta do zrobienia i pyszna!
Zazwyczaj przygotowuję taką gdy trafi mi się “kartoflany” w smaku i mało smaczny bób który nawet do kiszenia się nie nadaje.
Składniki:
- ok 2 szklanek ugotowanego bobu,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 łyżki oleju,
- zimna gotowana woda.
Wykonanie:
Najwieksza trudność która Cię spotka podczas przygotowywania pasty z bobu to obranie bobu ze skóry. Niestety, lepiej poświęć kilka minut na obranie go, bo jeśli tego nie zrobisz będziesz miała niezbyt dobrą pastę z kawałkami twardej skórki. Do blendera kielichowego (lub dzbanka do żyrafy) wrzuć bób, masło orzechowe, obrany czosnek, sok z cytryny, olej szczyptę pieprzu i ok 1/2 łyżeczki soli. Zacznij mielić, jeśli masa będzie za gęsta dolej trochę wody tak by łatwiej się blendowało. Zmiel na gładką masę w razie potrzeby dolewając wody, sprawdź czy jest wystarczająco słona, ew. dopraw do smaku tak jak lubisz. Pasta z bobu z masłem orzechowym, aromatyczna i mocno czosnkowa jest gotowa 🙂 Możesz cieszyć się jej smakiem zjadając na kanapkach lub ze świeżymi warzywami 🙂
Smacznego!!!
Jeśli szukasz pomysłu na smarowidła do kanapek zajrzyj do kategorii pasty i pasztety 🙂