Szybka kolacja – tortilla


Dzisiaj na kolację zrobiłam w ekspresowym tempie tortillę. Ekspresowo oczywiście dlatego że miałam gotowe tortille a jej nadzienie wymagało tylko pokrojenia 🙂

Składniki:

– 2 tortille,
– garść rukoli,
– 3 liście sałaty masłowej,
– 1 mała cebula,
– 3 suszone pomidory (z oleju),
– 2 duże ładne białe pieczarki,
– 1/2 małej cienkiej cukinii,
– 5 – 6 dużych czarnych oliwek,
– keczup,
– sos czosnkowy (użyłam tego na bazie majonezu fasolowego, TUTAJ przepis),
– ew. sól, pieprz.

Wykonanie:

Warzywa umyć, sałatę porwać na kawałki, pieczarki przekroić na pół i każdą połowę na plasterki, cukinię, cebulę i oliwki pokroić w plastry, pomidory suszone pokroić tak jak nam wygodnie 🙂 Wymieszać wszystkie warzywa razem, można trochę posolić i popieprzyć.
Tortillę przez chwilę podgrzać z obu stron na patelni tak żeby zrobiła się elastyczna (inaczej będzie się łamała podczas składania). Położyć ją na płaskim talerzu, posmarować keczupem i sosem czosnkowym, na środku ułożyć połowę warzyw (tak żeby dół i boki zostały puste), dół tortilli zagiąć na warzywa, później prawy i lewy bok (kolejność obojętna 🙂 ) tak żeby powstała otwarta “torebeczka” z nadzieniem. Można jeszcze do środka wlać trochę sosu czosnkowego i keczupu.
Kolacja gotowa 🙂

 Smacznego!!!

print
Previous Sushi wegańskie
Next Kalinowa sałatka z pęczaku

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *