Kalinowa sałatka z pęczaku

Pyszna sałatka Kaliny Jędrusik z kaszy pęczak. To taka sałatka którą przygotowujemy wieczorem żeby rano ją schrupać (o ile komuś nie przeszkadza obecność czosnku) 🙂

Składniki:

– 3/4 szklanki suchej kaszy pęczak,
– 1 ogórek zielony,
-1 pęczek natki pietruszki (u mnie to było kilka łyżek mrożonej),
– 1 pęczek koperku (jak wyżej z natką),
– 1 pęczek szczypiorku,
– 1 duży ząbek czosnku (lub 2 – 3 mniejsze),
– sól, pieprz,
– olej

na sos:

– ok 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra vergine,
– sok z połowy cytryny,
– 3 łyżeczki octu balsamicznego,
– 1 łyżeczka musztardy francuskiej z gorczycą (nie miałam więc użyłam zwykłej),
– ew. 1 łyżeczka cukru.

Wykonanie:

Kaszę pęczak dobrze wypłukać, wysuszyć na sitku i krótko przesmażyć na 1 łyżce oleju. Zalać 1 szklanką wody, posolić. Gdy woda zostanie już prawie wchłonięta dolewamy znów 1 szklankę i gotujemy dalej. Pani Jędrusik później garnek z kaszą wstawia do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok 40 minut, ja jednak pozostałam przy tradycyjnym gotowaniu. Dolewać stopniowo wody do momentu gdy kasza będzie miękka i wchłonie całą. Kaszę ostudzić.
Pokroić drobno koperek, natkę pietruszki, szczypiorek, obranego ogórka w drobną kostkę (wielkości 2 ziaren kaszy). Wymieszać w salaterce kasze i pokrojone warzywa, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przygotować sos: do szczelnego słoika z pokrywką wlać wszystkie składniki, zakręcić i dobrze wymieszać. Wlać do salaterki, wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem i ew. solą.
Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin żeby smaki się przegryzły.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 690

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *