Wegańska jogurtowa panna cotta

Weganie też mogą zjeść ten pyszny deser 🙂 I wcale nie potrzeba do niego wielu składników 😉

Składniki na 2 porcje:

– ok 330 ml jogurtu sojowego lub mleka,
– 1 łyżeczka agar-agar,
– ksylitol lub cukier do smaku (ok 2 łyżek)
– dowolne owoce lub konfitury.

Wykonanie:

Najłatwiej zrobić domowy jogurt sojowy kupując 1 jogurt sojowy naturalny (z żywymi kulturami bakterii) i mleko sojowe. Do termosu lub słoiczków jogurtownicy wlewamy jogurt (na słoiczek 125 ml daję 2 łyżki jogurtu), zalewamy mlekiem, dobrze mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Później nasz jogurt chowamy do lodówki.
Do tego przepisu możemy oczywiście wykorzystać kupny jogurt, jak również mleko.
Żeby zrobić panna cottę podgrzewamy jogurt, dosładzamy go do smaku, wsypujemy do niego agar i od razu bardzo dobrze i szybko mieszamy (najlepiej trzepaczką kuchenną), gotujemy dosłownie 2 minuty na małym ogniu (uważajcie bo jogurt może zacząć się ścinać). Masę przelewamy do 2 miseczek i zostawiamy do ostygnięcia. Nie trwa to długo, bo agar ścina się szybko. Gdy deser wystygnie wkładamy go do lodówki żeby zrobił się zimny. Wykładamy go później na talerzyki, polewamy np. musem truskawkowym, układamy owoce i zjadamy 🙂

IMG_9589

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *