Roladki ziemniaczane ze szpinakiem


Zachęcona przepisem Veganona na roladki z soczewicą i suszonymi pomidorami zrobiłam swoją wersję ze szpinakiem 🙂

Składniki:

– 1 kg ugotowanych ziemniaków,
– 3 płaskie łyżki mąki ryżowej lub pszennej,
– 3 duże, czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
– 1 łyżeczka majeranku (może być czosnek jak ktoś nie lubi majeranku),
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa,

– 450 g mrożonego szpinaku (liście),
– sól, pieprz, czosnek.

Wykonanie:

Jeśli planujemy robić roladki na obiad najlepiej jest ziemniaki ugotować dzień wcześniej lub rano i dobrze ostudzić. Ugotować szpinak, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, najlepiej żeby wygotowała się cała woda, chociaż i tak trzeba go później odcedzić. Szpinak zostawiamy do ostygnięcia, dobrze go wyciskamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy do smaku, majeranek i maki, mieszamy krótko wyrabiając kulkę ciasta. Na blacie układamy papier do pieczenia, wykładamy na niego ziemniaki i rękoma lub wałkiem formujemy prostokąt o grubości ok 0,5 cm (mój był miejscami grubszy 😉 Ciasto musi być zwarte i tworzyć jedną całość. Układamy na nim szpinak (pozostawiając dłuższe brzegi bez farszu). Pomagając sobie papierem rolujemy delikatnie masę wzdłuż dłuższego boku, dokładnie sklejając miejsce łączenia i wygładzając ją. kroimy ją ostrym nożem na kawałki (ja zrobiłam takie 2-3 cm ponieważ zrobiłam grubszą warstwę ziemniaków). Każdy kawałek w miejscu przekrojenia delikatnie obtoczyłam w mące ziemniaczanej.
W dużym garnku gotujemy kilka litrów wody, solimy ją dodajemy odrobinę oleju, na wrzątek wrzucamy po kilka roladek i gotujemy je ok 4 minut po wypłynięciu, pamiętajcie, że należy przemieszać delikatnie w garnku łyżką żeby roladki nie przykleiły się do spodu.
Pyszne są również odsmażane!

IMG_9609
IMG_9617

Smacznego!!!

print
Previous Wegańska jogurtowa panna cotta
Next Walentynki - zupa krem z serduszkiem

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *