Wegański baton bounty


Kiedyś mój ulubiony baton, teraz na pewno byłby za słodki dla mnie. Postanowiłam zrobić zdrową, wegańską i oczywiście pyszną wersję 🙂

Składniki:

  • 6 łyżek oleju kokosowego,
  • 3-4 łyżki syropu klonowego lub innego słodzącego syropu,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 75 g zmielonych migdałów,
  • ew. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 gorzkie czekolady,
  • 2 łyżki mleka sojowego.

Wykonanie:

Olej kokosowy wraz z syropem i wanilią podgrzać tak by się stopił i płyny się wymieszały. W misce wymieszać wiórki kokosowe i zmielone migdały, wlać do nich płynny olej z dodatkami, dokładnie wymieszać. Wysypać masę na foremkę wyłożoną np folią aluminiową, dobrze ją docisnąć, tworząc prostokąt o grubości ok 2 cm, masę wstawić do ściągnięcia do lodówki lub jeśli zależy nam na czasie na trochę do zamrażarki. Gdy masa będzie już stała i twarda, kroimy ją ostrym nożem na niewielkie batony. Rozpuszczamy 2 tabliczki gorzkiej czekolady dodając do niej mleko sojowe (najłatwiej to zrobić stawiając miskę z czekoladą i mlekiem na garnku z gotującą się wodą lub ew. w mikrofali), dobrze je mieszając bo powstała gładka płynna masa (jeśli jest bardzo gęsta dodajemy jeszcze trochę mleka). Na szerokim nożu kładziemy 1 batonik, trzymając go nad miską z czekoladą polewamy go szybko z góry płynną czekoladą tak by były pokryte wszystkie boki i góra, nadmiar czekolady delikatnie zbieramy drugim nożem. Oczywiście, nie musi być to idealnie oblane czekoladą (mnie nie na każdym się udało). Trzeba to robić w miarę szybko, żeby baton się nie stopił 😉 Pomagając sobie nożem zsuwamy batona na płaskie naczynie, postępujemy tak ze wszystkimi batonami. Po wykończeniu składników chowamy batony do lodówki, żeby czekolada się ścięła, można też spróbować delikatnie widelcem zrobić na wierzchu “falę z czekolady”. O ile nie zostaną zjedzone przechowujemy je w zamkniętym pojemniku w lodówce 🙂

IMG_0803 (2)

IMG_0802 (2)

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Wegańska mozzarella z nerkowców
Next Zawijasy - zrazy wegańskie

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *