Zupa dla wielbicieli nowych smaków 😀
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 cebula,
- 3 duże dojrzałe a nawet przejrzałe banany,
- 1 łyżka masła z orzechów ziemnych (użyłam bio z Primaviki)
- 2 łyżeczki pasty curry (użyłam czerwonej),
- 1/2 łyżeczki chili,
- 1 duża puszka mleka kokosowego,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu. Najpierw w garnku przesmażamy pokrojoną cebulę (nie ma znaczenia jak będzie pokrojona), gdy zmięknie dodajemy do niej pokrojone banany, zalewamy wodą, tak by je przykryć, dodajemy masło orzechowe i pastę curry. Gotujemy kilka minut, mielimy na gładko. Dolewamy mleko kokosowe, gotujemy zupę, przyprawiamy do smaku chili (najlepiej dodawać po trochu) solą i pieprzem. Podajemy na ciepło, można ją posypać zielenizną i papryką.
Smacznego!!!
oj jadłabym – będzie testowane 😉