Zupa dla wielbicieli nowych smaków 😀

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 cebula,
  • 3 duże dojrzałe a nawet przejrzałe banany,
  • 1 łyżka masła z orzechów ziemnych (użyłam bio z Primaviki)
  • 2 łyżeczki pasty curry (użyłam czerwonej),
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 1 duża puszka mleka kokosowego,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu. Najpierw w garnku przesmażamy pokrojoną cebulę (nie ma znaczenia jak będzie pokrojona), gdy zmięknie dodajemy do niej pokrojone banany, zalewamy wodą, tak by je przykryć, dodajemy masło orzechowe i pastę curry. Gotujemy kilka minut, mielimy na gładko. Dolewamy mleko kokosowe, gotujemy zupę, przyprawiamy do smaku chili (najlepiej dodawać po trochu) solą i pieprzem. Podajemy na ciepło, można ją posypać zielenizną i papryką.

IMG_9113

IMG_9111

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *