Większość osób zna ciągnący się ser z ziemniaka, ale o tym chyba jeszcze nie słyszałaś? Ten wegański ser z fasoli, jest szybki do zrobienia i pyszny.
Użyłam go do zapiekanek na chlebie (z pieczarkami i cebulą).
Składniki:
– 1/2 szklanki ugotowanej białej fasoli (lub z puszki),
– 1 szklanka gorącej wody,
– 1/4 szklanki płatków drożdżowych,
– 2 łyżki mąki z tapioki,
– 1 łyżka białego miso.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzuć do blendera, zmieli na gładko. Przelej go na patelnię, Gotuj ciągle mieszając przez ok 2 minuty, aż masa zacznie gęstnieć. Masz już gotowy, pyszny ciągnący się ser do zapiekanek, pizzy czy innych dań na ciepło 🙂
Jeśli chcesz zrobić ekspresowe zapiekanki z jego użyciem wystarczy, że pokroisz pieczarki w grube plastry i je podsmażysz. Chleb posmaruj cienko fasolowym serem, ułóż na nim plastry pieczarek, pokrojoną cebulę i na wierzch dać dużo sera 🙂 Włóż do piekarnika nagrzanego do ok 150 stopni z włączoną górną grzałką. Zapiekaj przez kilka minut.
Smacznego!!!
Wygląda zachęcająco. Czy wyjdzie bez płatków drożdżowych? Niestety mam uczulenie na drożdże. Piękny blog, pozdrawiam.
Aniu, oczywiście, że wyjdzie, nie będzie tylko miał serowego posmaku 🙂 Dziękuję i pozdrawiam 🙂
ja zrobiłam serek a la almette z chrzanem. w blenderze zmieszałam fasolę z chrzanem z odrobiną octu i miodu. świetna inspiracja na ser zółty. pozdrawiam
Hej, można czymś zastąpić pastę miso?
MOżesz solą po prostu 🙂