Zupa z suszonym tofu (yuba) i grzybami mun


Pyszna zupa, zupełnie inna w smaku niż znane nam zupy 🙂

Składniki:

– 2 płaty tofu suszonego (yuba),
– garść krojonych grzybów mun,
– 1 litr wody lub bulionu
– 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki),
– 3 łyżki sosu sojowego,
– 1 łyżeczka octu ryżowego,
– 2 łyżki cukru trzcinowego,
– 1 cm imbiru pokrojonego w plasterki,
– 1 gwiazdka anyżu,
– 2 cm kory cynamonu,
– 1/2 papryczki chili suszonej, drobno posiekanej,
– 1/2 puszki pomidorów bez skórki,
– 1 łyżka sosu chili słodkiego,
– sól, pieprz do smaku,
– szczypiorek.

Wykonanie:

Suszone tofu namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na godzinę. Grzyby mun zalać wrzątkiem i pozostawić  w niej przez 20 min Przygotować makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić na sitku, przelać zimną woda, odstawić. Odcedzone z wody tofu pokroić w 1 i 1/2 cm kawałki. Do garnka z wrzącą wodą (bulionem) wrzucić tofu i grzyby. Dodać przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. Do garnka z zupą dodać pomidory, słodki sos chili, pieprz i gotować jeszcze przez 5 minut, ew. przyprawić do smaku solą. Podawać zupę z makaronem ryżowym udekorowaną szczypiorkiem.
Tofu suszone zupełnie nie przypomina w smaku znanego nam tofu, jest cienkie i miękkie.
IMG_0002
IMG_0004

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Zielony koktajl (z jarmużem)
Next Wegański ser z fasoli - bezglutenowy, bez orzechów i tłuszczu

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *