Wegański Boeuf Strogonow, tak to możliwe i jest pyszne!
Nigdy nie jadłam Strogonowa z kaszą gryczaną a okazało się że wspaniale pasuje.
Składniki (na 3-4 osoby lub na 2 dni dla 2 osób 😉 ):
– kostka sojowa (miałam ok połowę 170 g paczki),
– bulion wegetariański,
– 6-7 pieczarek,
– papryka,
– 2 cebule, 2 ząbki czosnku,
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
– śmietana roślinna,
– olej,
– przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, pieprz kajeński, imbir.
Ugotować kostkę sojową w wodzie z bulionem, papryką, imbirem, pieprzem.
Odsączyć dobrze na sitku.
Rozgrzać na patelni olej, podsmażyć chwilę kostkę sojową (proszę się nie łudzić, że się podsmaży na brązowo), przełożyć do garnka.
Szykujemy warzywa: kroimy cebulę i czosnek w kostkę, paprykę i pieczarki w duże kawałki. Na tej samej patelni znów rozgrzewamy niewielką ilość oleju smażymy cebulę, gdy stanie się szklista dodajemy czosnek, później pieczarki. Gdy pieczarki puszczą sok możemy dodać paprykę. Wszystko smażymy chwilę, solimy dodajemy paprykę słodką. Przekładamy podsmażoną mieszankę do garnka z kostką sojową. Zalewamy wodą, tak by przykryła całość. Sprawdzamy czy jest wystarczająco słone, jeśli nie to dosalamy. Dodajemy trochę pieprzu kajeńskiego (trzeba uważać z ilością bo jest bardzo ostry).
Gotujemy do całkowitej miękkości papryki. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy.
Odlewamy z garnka do kubeczka trochę gorącego płynu, dodajemy 2 łyżki śmietany i mieszamy tak by nie było grudek, wlewamy z powrotem do garnka i chwilę gotujemy. W zależności od tego kto co lubi, potrawę można zrobić z większą ilością wody lub jeśli jest jej za dużo odparować podczas gotowania lub ew. odlać.
Danie jemy samo lub z pieczywem, kaszą (o dziwo bardzo pasuje 🙂 )
Smacznego!