Sajgonki na zimno

Sajgonki na zimno

Czasami mamy ochotę zjeść coś lekkiego, wiosennego pomimo zimowej aury, fajnym pomysłem są sajgonki na zimno, nie są co prawda chrupiące ale nie ociekają tłuszczem i są pełne surowych warzyw.

Składniki:

– kilka płatów papieru ryżowego (u mnie 6),
– 1/2 czerwonej papryki,
– 2 pałki selera naciowego,
– 2-3 liście sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej,
– 1 mała cebula,
– kiełki rzodkiewki,
– 1 mała marchewka.

Wykonanie:

Warzywa myjemy, paprykę i sałatę kroimy w paski, marchew obieramy i obieraczką kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w półplastry, selera naciowego delikatnie obieramy z łyka, kroimy na ok 10 cm odcinki i każdy z nich na węższe kawałki.
Przygotowujemy talerz z wyższymi brzegami (musi być większy od papieru ryżowego) oraz deskę. Na talerz nalewamy trochę wody (ja używam letniej), wkładamy do niej 1 arkusz papieru – nie może długo leżeć bo zaczyna się zawijać – przekładamy go na chwilę na drugą stronę i ostrożnie wyciągamy kładąc na desce – trzeba uważać bo lubi się marszczyć i przyklejać do siebie, a jak już się to stanie to ciężko jest go rozkleić.
Przy zawijaniu postępujemy dokładnie tak jak z gołąbkami czy sajgonkami na ciepło, układamy ok 2 cm od brzegu, ze swojej strony sałatę, na niej pozostałe warzywa, odrobinę solimy, nakładamy kawałek papieru na farsz i zawijamy “w kopertę” (czyli teraz boki do środka i rolujemy całość ciasno zawijając). Postępujemy tak do wykorzystania składników.
Sajgonki, możemy ostrym nożem przeciąć po skosie i podać z sosem do sajgonek. Możemy ich użyć jako przystawki na imprezie (pięknie się prezentują), lub zjeść na kolację czy śniadanie. Fajne w nich jest to, że można użyć dowolnych warzyw, byleby było kolorowo 🙂

IMG_9533
IMG_9522

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *