Czasami chcemy się rozgrzać lekką zupą, świetny będzie ostry rosół po chińsku 😉
Składniki:
– woda,
– kawałek czerwonej papryki,
– włoszczyzna (duża marchewka, mała pietruszka, kawałek pora i selera),
– kilka boczniaków,
– pół puszki kukurydzy,
– kilka liści kapusty pekińskiej,
– sos sojowy,
– pieprz, sól,
– imbir,
– szafran lub kurkuma,
– curry,
– papryka ostra,
– 2 ząbki czosnku,
– ew. sezam do posypania,
– makaron sojowy.
Pokroić paprykę i boczniaki w grube paski, włoszczyznę w cienkie (julienne). Wrzucić do garnka z wodą, dodać zgniecione ząbki czosnku, kukurydzę (odcedzoną z wody), gotować do miękkości składników, przyprawić. Pod koniec gotowania wrzucić pokrojone w paski liście kapusty pekińskiej. Makaron sojowy zaparzyć we wrzątku, przez 5 minut, odcedzić. Nałożyć do miski, talerza i zalać makaron gorącą zupą, posypać sezamem.
Smacznego!!
Zupełnie nowa odsłona popularnej zupy, podoba mi się!