W internecie jest bardzo dużo przepisów na zupę czosnkową, nie bardzo mogłam się zdecydować jaką zrobić więc dałam do niej to na co miałam ochotę i wyszłą pyszna zupa czosnkowa z curry.
Zupa jest prosta, pyszna i bardzo aromatyczna.
Składniki:
– 2 główki czosnku,
– 1 cebula,
– woda,
– olej,
– pęczek włoszczyzny bez kapusty,
– liść laurowy, ziele angielskie,
– sól, pieprz, 1 łyżeczka curry,
– ew. natka pietruszki,
– 2 – 3 naleśniki doprawione na ostro np. pieprzem kajeńskim.
Wykonanie:
Obrać czosnek i cebulę, z główki obranego czosnku poprzekrawać ząbki na pół, cebulę pokroić w kostkę.
Zagotować wodę z zielem i liściem laurowym, wrzucić włoszczyznę, dodać przekrojone ząbki czosnku gotować aż całość będzie miękka.
Podsmażyć na oleju cebulę, pozostałą główkę czosnku przecisnąć przez praskę i usmażyć razem z cebulą. Dodać całość do gotującej się zupy. Przyprawić solą, pieprzem i curry, gotować razem jeszcze jakieś 20 minut. Posypać natką pietruszki.
Każdy naleśnik zwinąć w rulon i pokroić jak makaron. Ułożyć ruloniki w talerzu i zalać gorącą zupą. Zupa czosnkowa będzie też pyszna posypana startym wegańskim serem żółtym.
Smacznego!!