Zupa czosnkowa z naleśnikami


W internecie jest bardzo dużo przepisów na zupę czosnkową, nie bardzo mogłam się zdecydować jaką zrobić więc dałam do niej to na co miałam ochotę i wyszłą pyszna zupa czosnkowa z curry.

 

 

 


Zupa jest prosta, pyszna i bardzo aromatyczna.

Składniki:
– 2 główki czosnku,
– 1 cebula,
– woda,
– olej,
– pęczek włoszczyzny bez kapusty,
– liść laurowy, ziele angielskie,
– sól, pieprz,  1 łyżeczka curry,
– ew. natka pietruszki,
– 2 – 3 naleśniki doprawione na ostro np. pieprzem kajeńskim.

Wykonanie:
Obrać czosnek i cebulę, z główki obranego czosnku poprzekrawać ząbki na pół, cebulę pokroić w kostkę.
Zagotować wodę z zielem i liściem laurowym, wrzucić włoszczyznę, dodać przekrojone ząbki czosnku gotować aż całość będzie miękka.
Podsmażyć na oleju cebulę, pozostałą główkę czosnku przecisnąć przez praskę i usmażyć razem z cebulą. Dodać całość do gotującej się zupy. Przyprawić solą, pieprzem i curry, gotować razem jeszcze jakieś 20 minut. Posypać natką pietruszki.

Każdy naleśnik  zwinąć w rulon i pokroić jak makaron. Ułożyć ruloniki w talerzu i zalać gorącą zupą. Zupa czosnkowa będzie też pyszna posypana startym wegańskim serem żółtym.

Zupa czosnkowa

Smacznego!!

Drukuj
Previous Falafele
Next Tofu wędzone w sosie curry

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *