Zupa czosnkowa z naleśnikami

W internecie jest bardzo dużo przepisów na zupę czosnkową, nie bardzo mogłam się zdecydować jaką zrobić więc dałam do niej to na co miałam ochotę i wyszłą pyszna zupa czosnkowa z curry.

 

 

 


Zupa jest prosta, pyszna i bardzo aromatyczna.

Składniki:
– 2 główki czosnku,
– 1 cebula,
– woda,
– olej,
– pęczek włoszczyzny bez kapusty,
– liść laurowy, ziele angielskie,
– sól, pieprz,  1 łyżeczka curry,
– ew. natka pietruszki,
– 2 – 3 naleśniki doprawione na ostro np. pieprzem kajeńskim.

Wykonanie:
Obrać czosnek i cebulę, z główki obranego czosnku poprzekrawać ząbki na pół, cebulę pokroić w kostkę.
Zagotować wodę z zielem i liściem laurowym, wrzucić włoszczyznę, dodać przekrojone ząbki czosnku gotować aż całość będzie miękka.
Podsmażyć na oleju cebulę, pozostałą główkę czosnku przecisnąć przez praskę i usmażyć razem z cebulą. Dodać całość do gotującej się zupy. Przyprawić solą, pieprzem i curry, gotować razem jeszcze jakieś 20 minut. Posypać natką pietruszki.

Każdy naleśnik  zwinąć w rulon i pokroić jak makaron. Ułożyć ruloniki w talerzu i zalać gorącą zupą. Zupa czosnkowa będzie też pyszna posypana startym wegańskim serem żółtym.

Zupa czosnkowa

Smacznego!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *