Falafele są chyba najpopularniejszymi kotlecikami wegańskim. Łatwo jest je przygotować tylko trzeba trzymać się pewnych zasad 🙂
Składniki:
- 2 szklanki suchej ciecierzycy,
- przyprawy: sól, kumin, ew, pieprz kajeński (odrobina) lub chili,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ew. natka pietruszki,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Zacznij od namoczenia przez noc ciecierzycy (powinna co najmniej 10 h się moczyć, ale może też dłużej). Przed przygotowaniem falafeli odsącz ją i zmiel surową!! w malakserze lub przekręć przez maszynkę.
Wymieszaj masę z drobno posiekaną cebulą, pietruszką i suchymi dodatkami.
Falafele powinny być dobrze doprawione kuminem i czosnkiem, więc nie obawiaj się tych dodatków.
Masa wbrew pozorom jest klejąca więc bez problemu uformujesz z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Falafele nie są całkiem okrągłe, ale lekko spłaszczone, dlatego dobrze jest je rękoma przycisnąć.
Żeby kotleciki się nie rozwalamy trzeba je ściskać w dłoniach nadając im kształt.
Rozgrzej w rondelku olej (musi być go dużo tak żeby falafele w głębokim tłuszczu się smażyły, ok. 2-3 centymetry). Możesz je też bez problemu usmażyć we frytkownicy.
Na bardzo gorący tłuszcz wrzucaj kotlety, smaż do zrumienienia ok 5-7 minut.
Falafele zjadaj tak lubisz, same lub np z sosem czosnkowym lub pomidorowym, na ciepło lub na zimno.
Smacznego!!!