Zupa rzodkiewkowa

Ponieważ miałam dużo młodej rzodkiewki (razem z liśćmi) prosto z “pola” postanowiłam zrobić jak co roku pyszną zupę rzodkiewkową.
Ilość składników trzeba dobrać pod siebie, ponieważ nie kupowałam  rzodkiewek w pęczkach to tak naprawdę nie wiem ile ich było 🙁

Składniki:

– bulion warzywny (naszykowałam sobie wcześniej),
– 4 duże ziemniaki (młode),
– rzodkiewki białe podłużne (dałam ok 8 wielkości palca) ,
– rzodkiewki czerwone okrągłe (dużo więcej niż białej),
– liście rzodkiewek (miałam ok 3 dużych podwójnych garści),
– natka pietruszki do dekoracji i ew koperek,
– przyprawy: sól, pieprz.

Wykonanie:

Myjemy warzywa. Małe rzodkiewki zostawiamy w całości, duże i białe kroimy w plastry, ziemniaki kroimy w kostkę, do bulionu wrzucamy ziemniaki i rzodkiewki (wrzuciłam od razu wszystkie ponieważ ziemniaki młode szybko się gotują), gdy warzywa będą już prawie miękkie wrzucamy pokrojone w duże kawałki liście rzodkiewek (długie łodyżki odkrawamy) i gotujemy całość do miękkości. Przyprawiamy do smaku.
Po rozlaniu posypujemy natką i/lub koperkiem.

Podczas gotowania, nawet bardzo ostra rzodkiewka (moja taka była) traci swoją ostrość a zupa z niej zrobiona jest pyszna i o fajnym blado różowym kolorze 🙂

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *