Kalafior smażony z przyprawami


Pyszny, aromatyczny kalafior smażony po indyjsku.

Składniki:

– 2 młode kalafiory (moje były wielkości dwóch małych dłoni),
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu),
– 1 łyżeczka gorczycy białej,
– 1/2 łyżeczki garam masali,
– szczypta pieprzu kajeńskiego (może być też  drobno pokrojona papryczka chili),
– 1 płaska łyżeczka kurkumy,
– sól do smaku,
– 1 duża cebula,
– 2 – 3 ząbki czosnku,
– olej.

Wykonanie:

Kalafiora umyć i podzielić na małe różyczki, odsączyć. Cebule i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju (nie tyle co do kotletów 😉 ), wrzucić kumin, gorczycę, garam masalę, pieprz kajeński lub chili (odrobinę, chyba że ktoś lubi bardzo ostre potrawy). Smażyć przyprawy mieszając aż zaczną pachnieć, dodać cebulę, czosnek i kurkumę (jeśli patelnia jest za sucha, dodać oleju), wymieszać, posolić i smażyć ok 5 minut na małym ogniu. Dodać kalafior, dokładnie wymieszać żeby każdy kawałek pokrył się tłuszczem z przyprawami. Przykryć patelnię szczelną pokrywką, zmniejszyć ogień i smażyć ok 10 – 15 minut aż kalafior zmięknie (można oczywiście krócej jeśli chcemy żeby był bardziej al dente), co jakiś czas mieszając.
Podawać na ciepło.
Wspaniałe pasują do niego falafele. – Zrobiłam ich prostą wersję: tylko namoczona przez noc później zmiksowana (surowa) ciecierzyca z natką pietruszki, szczypiorkiem, asafetydą, solą i pieprzem, z masy uformowałam małe kuleczki i usmażyłam w małym garnku w gorącym oleju (poziom oleju musi być dosyć wysoki) przez ok 10 minut.
Pycha 🙂

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Zupa rzodkiewkowa
Next Bakłażan po armeńsku - baba ghanoush

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *