Pożywna, pyszna zupa, w sam raz na jesienną pogodę 🙂
Składniki:
– ziemniaki (ilość uzależniona od tego czy wolimy gęściejszą zupę czy rzadką – ja dałam ok 8 niewielkich sztuk),
– 2 pietruszki korzeniowe,
– 1 duży pasternak,
– 1 duży por (biała część),
– 1 -2 ząbki czosnku,
– kilka kawałków liści kalafiora (tych z którymi zazwyczaj kupuje się kalafiora i się wyrzuca – są pyszne, miękkie – szczególnie te młode i świetnie się nadają do zup, można je również pokroić i zamrozić),
– przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra, papryka wędzona, ew. sos sojowy lub warzywny bulion w kostce, liść laurowy, ziele angielskie,
– 2 łyżki mleka kokosowego wymieszane z niewielką ilością wody,
– woda,
– olej.
Wykonanie:
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę a pora w półplastry. Do wody wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie (ew. bulion). Do garnka wkładamy wszystkie warzywa, gotujemy je aż będą bardzo miękkie i częściowo miksujemy żyrafą do pożądanej konsystencji, jeśli lubimy kawałki warzyw to miksujemy tylko chwilę. Pod koniec dolewamy rozrobione mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy, przyprawiamy do smaku, ew. polewamy odrobiną oliwy i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!!!