Bezglutenowe pancakes z quinoa mogą być szybkim słodkim lub wytrawnym śniadaniem nie tylko od święta. Przygotowuje się je bardzo szybko i można je w różnych smakach zrobić.

 

 

 

Składniki (na ok 10 małych placuszków):

 

  • 1 szklanka surowej komosy ryżowej (quinoa),
  • 1 szklanka wody (lub odrobinę więcej),
  • szczypta soli,
  • łyżka słodkiego syropu + syrop do polania,
  • 1 – 2 łyżki oleju do smażenia.

 

Wykonanie:

 

Zmiel komosę ze szklanką wody oraz szczyptą soli na gładką masę. Jeśli chcesz jeść placuszki na słodko dodaj od razu do mielenia słodki syrop. Gdyby masa była za gęsta dolej jeszcze kilka łyżek wody, ale nie dużo, dobrze zmiel. Masa powinna być taka, żeby nie było w niej widać drobinek komosy.

Rozgrzej dobrze patelnię (ale taką z nieprzywierającym dnem) nalej na nią trochę oleju.

Łyżką wylewaj trochę ciasta i rozprowadź je by wyszedł cienki placuszek. Smaż z obu stron na rumiano, układaj na talerzu, podawaj z owocami polane słodkim syropem (u mnie lawendowy, ale może być klonowy lub inny).

Jeśli chcesz możesz te placki zrobić w wersji słonej i dodać do ciasta np bazylię, czosnek.

W smaku jest dosyć mocno wyczuwalna komosa ryżowa, ale nic dziwnego skoro z niej są placki 🙂 Słodki akcent syropu neutralizuje ten smak (o ile Ci przeszkadza).

 

Bezglutenowe pancakes z quinoa
Bezglutenowe pancakes z quinoa, malinami i syropem lawendowym
Bezglutenowe pancakes z quinoa
Bezglutenowe pancakes z quinoa, malinami i syropem lawendowym

 

Wkrótce, kolejny bezglutenowy przepis, tym razem na chlebki z komosy 🙂

Smacznego!!!!

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapiszZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapiszZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *