Dzisiaj mam dla Was super prosty sposób na bób. Pozostaje on smaczny i zwarty a skórka jest twarda i sztywna na tyle żeby łatwo można go było obrać i użyć np do sałatki.
Składniki:
- bób,
- sól (używam kłodawskiej nieoczyszczonej).
Wykonanie:
Na dobrą patelnię z grubym dnem (polecam Ballarini) wysypujemy ok 1 cm soli, wrzucamy umyty bób i smażymy co jakiś czas mieszając. Przygotowanie tego bobu trwa dosłownie kilka minut, więc najlepiej jeśli jest świeży, po ok 5 minutach wyjmujemy jednego, opłukujemy z soli i próbujemy, jeśli będzie miękki opłukujemy go na sicie, żeby pozbyć się soli. Skórki są zbyt twarde żeby je jeść, ale za to miąższ jest pyszny 🙂
Polecam Wam spróbować w ten sposób zrobić bób, jest zupełnie inny niż z wody, dla mnie lepszy, chociaż jak jest dobry bób to lubię go ze skórą jeść 🙂
Smacznego!!!