Proste i przepyszne danie na obiad lub ciepłą kolację 🙂
Składniki dla 2 osób:
– 1 szklanka suchej kaszy bulgur,
– 1/2 kg oczyszczonej brukselki,
– 1 cebula,
– 1/2 szklanki śmietany roślinnej wymieszanej
z przeciśniętym ząbkiem czosnku,
– sól, pieprz, olej.
Wykonanie:
Bulgur przygotuj wg opisu na opakowaniu (zazwyczaj jest to 2 minuty gotowania a później odstawienie na 20 minut przykrytego, w proporcji kaszy do wody 1:2).
Brukselkę pokrój na połówki, wrzuć na patelnię z odrobiną oleju, dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Przysmażaj do zbrązowienia brukselki, polej ją śmietaną i jak potrzeba odrobiną wody, tak żeby się dusiła w sosie.
Przypraw ją solą i pieprzem do smaku. Brukselka ma być chrupiąca ale nie surowa, powinno zostać Ci też trochę sosu żeby nawilżył kaszę (możesz wlać więcej wody lub śmietany).
Nałóż na talerz kaszę a na nią wyłóż brukselkę (możesz oczywiście wymieszać wszystko na patelni).
Smacznego!!!