Bulgur z brukselką


Proste i przepyszne danie na obiad lub ciepłą kolację 🙂

Składniki dla 2 osób:

– 1 szklanka suchej kaszy bulgur,
– 1/2 kg oczyszczonej brukselki,
– 1 cebula,
– 1/2 szklanki śmietany roślinnej wymieszanej
z przeciśniętym ząbkiem czosnku,
– sól, pieprz, olej.

Wykonanie:

Bulgur przygotuj wg opisu na opakowaniu (zazwyczaj jest to 2 minuty gotowania a później odstawienie na 20 minut przykrytego, w proporcji kaszy do wody 1:2).

Brukselkę pokrój na połówki, wrzuć na patelnię z odrobiną oleju, dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Przysmażaj do zbrązowienia brukselki, polej ją śmietaną i jak potrzeba odrobiną wody, tak żeby się dusiła w sosie.

Przypraw ją solą i pieprzem do smaku. Brukselka ma być chrupiąca ale nie surowa, powinno zostać Ci też trochę sosu żeby nawilżył kaszę (możesz wlać  więcej wody lub śmietany).
Nałóż na talerz kaszę a na nią wyłóż brukselkę (możesz oczywiście wymieszać wszystko na patelni).

bulgur z brukselką
bulgur z brukselką

 

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Sałatka z kuskusem
Next Soczewica z grzybami

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *