Sałatka z kuskusem

Coś na szybko do pracy albo na kolację 😉

Składniki:

– 3/4 szklanki  kuskusu (przed zalaniem wrzątkiem),
– 1/2 ogórka wężowego,
– 1 czerwona papryka szpiczasta,
– 2 kawałki selera naciowego,
– 1 opakowanie kiełków na patelnię,
– garść pestek dyni,
– 1/2 główki sałaty lodowej,
– garść oliwek czarnych,
– sól, pieprz,
– 2 – 3 łyżki octu jabłkowego,
– 2-3 łyżki oleju rzepakowego.

Wykonanie:

Zaparz kuskus, podsmaż na patelni kiełki z pestkami dyni, odstaw jedno i drugie do ostygnięcia. Możesz w tym czasie umyć warzywa i pokroić je w cienkie plastry (najłatwiej na mandolinie), sałatę pokrój w nieduże kawałki.

Wymieszaj w misce kuskus, kiełki z pestkami dyni, plastry ogórka, selera i papryki, dodaj sałatę i oliwki (mogą być przekrojone na pół) oraz ocet i olej, lekko posól i popieprz, wymieszaj dokładnie składniki sałatki.

Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku. Możesz po podaniu posypać świeżymi pestkami dyni.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *