Coś na szybko do pracy albo na kolację 😉
Składniki:
– 3/4 szklanki kuskusu (przed zalaniem wrzątkiem),
– 1/2 ogórka wężowego,
– 1 czerwona papryka szpiczasta,
– 2 kawałki selera naciowego,
– 1 opakowanie kiełków na patelnię,
– garść pestek dyni,
– 1/2 główki sałaty lodowej,
– garść oliwek czarnych,
– sól, pieprz,
– 2 – 3 łyżki octu jabłkowego,
– 2-3 łyżki oleju rzepakowego.
Wykonanie:
Zaparz kuskus, podsmaż na patelni kiełki z pestkami dyni, odstaw jedno i drugie do ostygnięcia. Możesz w tym czasie umyć warzywa i pokroić je w cienkie plastry (najłatwiej na mandolinie), sałatę pokrój w nieduże kawałki.
Wymieszaj w misce kuskus, kiełki z pestkami dyni, plastry ogórka, selera i papryki, dodaj sałatę i oliwki (mogą być przekrojone na pół) oraz ocet i olej, lekko posól i popieprz, wymieszaj dokładnie składniki sałatki.
Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku. Możesz po podaniu posypać świeżymi pestkami dyni.
Smacznego!!!