Azjatycki krem marchewkowy

Pyszna zupa z azjatyckimi akcentami, aromatyczna, kremowa i oczywiście prosta do zrobienia, taki właśnie jest ten krem marchewkowy 🙂

Składniki:

  • ok 1 kg marchewki (może być więcej),
  • 1 – 2 marchewki,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 2-3 liście limonki kafir,
  • sok i miąższ z 1 pomarańczy,
  • kilka grubszych łodyg szczypiorku,
  • 1 gałązka trawy cytrynowej świeżej lub 2-3 kawałki ze słoika,
  • 1 łyżka curry zielonego ostrego,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • sól,
  • imbir w proszku, chili do smaku.

Wykonanie:

Marchewkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy wodą do wysokości marchewki. Gotujemy do miękkości i mielimy na gładki krem., jeśli jest bardzo gęsty dodajemy więcej wody. Pozostałe marchewki trzemy na tarce z drobnymi oczkami. Do kremu dodajemy startą marchew, mleko kokosowe (całą puszkę), liście limonki, trawę cytrynową, sok z miąższ pomarańczy, szczyptę imbiru, curry, olej kokosowy, grubo pokrojony szczypior, szczyptę chili, sól i gotujemy przez ok 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy smak i ew. dosmaczamy. Zupę podajemy gorącą, wyjmując z niej wcześniej liście limonki i trawę cytrynową.
Ta zupa jest przepyszna, lekko ostra (lub bardziej jeśli lubicie) i bardzo aromatyczna 🙂

 

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *