Pyszna zupa z azjatyckimi akcentami, aromatyczna, kremowa i oczywiście prosta do zrobienia, taki właśnie jest ten krem marchewkowy 🙂
Składniki:
- ok 1 kg marchewki (może być więcej),
- 1 – 2 marchewki,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 2-3 liście limonki kafir,
- sok i miąższ z 1 pomarańczy,
- kilka grubszych łodyg szczypiorku,
- 1 gałązka trawy cytrynowej świeżej lub 2-3 kawałki ze słoika,
- 1 łyżka curry zielonego ostrego,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- sól,
- imbir w proszku, chili do smaku.
Wykonanie:
Marchewkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy wodą do wysokości marchewki. Gotujemy do miękkości i mielimy na gładki krem., jeśli jest bardzo gęsty dodajemy więcej wody. Pozostałe marchewki trzemy na tarce z drobnymi oczkami. Do kremu dodajemy startą marchew, mleko kokosowe (całą puszkę), liście limonki, trawę cytrynową, sok z miąższ pomarańczy, szczyptę imbiru, curry, olej kokosowy, grubo pokrojony szczypior, szczyptę chili, sól i gotujemy przez ok 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy smak i ew. dosmaczamy. Zupę podajemy gorącą, wyjmując z niej wcześniej liście limonki i trawę cytrynową.
Ta zupa jest przepyszna, lekko ostra (lub bardziej jeśli lubicie) i bardzo aromatyczna 🙂
Smacznego!!!
Bardzo ciekawie wygląda ten krem marchewkowy. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Dziękuję 🙂
Takie zupy to ja lubię i moge jeść codziennie. Super przepis. Wypróbuję go wkrótce.
Napisz jak Ci smakuje 🙂