Chlebek figowy – jak zrobić go w domu?

Być może znasz sprzedawany w sklepach tzw chlebek figowy lub daktylowy. Bardzo go lubię, jednak jest trochę drogi a w domu można go zrobić taniej i do tego ze składników jakie najbardziej lubisz.

Oczywiście najlepiej i najzdrowiej dla Ciebie będzie gdy użyjesz niesiarkowanych owców suszonych.

Składniki na 5 szt:

  • 200 g fig suszonych,
  • 250 g rodzynek (użyłam dużych królewskich),
  • ew. daktyle świeże (dodałam 4 szt ponieważ tylko tyle miałam),
  • 4 łyżki musu kokosowego Look Food -do kupienia w Netto – jeśli nie masz, możesz też użyć 2 łyżki oleju kokosowego,
  • orzechy lub migdały do dekoracji.

Wykonanie:

Do przygotowania chlebka najlepiej nadaj się malakser, ale możesz też użyć innego sprzętu, chociaż nie wiem czy blender ręczny sobie poradzi. Ja przed zmieleniem owoców suszonych na chlebek figowy namoczyłam figi (były bardzo twarde) przez 30 minut. Możesz też to zrobić żeby ułatwić prace robotowi.

Do malaksera wrzuć odsączone figi, rodzynki, ew. daktyle i mus kokosowy. Zmiel je na jedną kleistą masę. Najlepiej co jakiś czas rób przerwy i zgarniaj owoce bliżej noży. Muszą być one miękkie i drobno pokrojone. Masa musi być plastyczna, ale nie obawiaj się po nocy w lodówce stwardnieje. Ja żeby uzyskać ładne kształty chlebków użyłam do ich zrobienia metalowych obręczy (pierścieni). Wypełniłam je masą i docisnęłam dobrze specjalnym dociskaczem. Możesz oczywiście zrobić to ręcznie 🙂 Wierzch ozdób wg własnej fantazji migdałami, nerkowcami lub innymi orzechami.

Przyznam szczerze, że do tego musu kokosowego którego użyłam do tego chlebka (dostałam go w paczce od Netto) podchodziłam dosyć długo. Wydawało mi się, że jest to olej kokosowy, nawet mnie zainteresowało dlaczego nazywa się musem, ale nie otworzyłam słoika. Dopiero niedawno otworzyłam słoik i spróbowałam tego musu i się w nim zakochałam. Jeśli lubisz smak kokosa to ten mus przypadnie Ci do gustu.

Chlebek figowy jest pyszny, słodki ale nie za słodki dzięki rodzynkom, które dodają nutę kwasowości. Jeśli masz problemy z zębami, musisz na niego uważać bo chociaż jest miękki może się przyklejać a drobinki pestek figowych lubią wchodzić pomiędzy zęby 😉

Lubisz takie domowe słodkości?

chlebek figowy
chlebek figowy

Smacznego!!!

Jeśli lubisz słodycze, spróbuj też domowego tofifee

Domowe tofifee

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *