Wydawać się może, że trudno jest zrobić gofry wegańskie, jednak na szczęście nie jest to problem i wcale nie potrzeba do nich jajek czy mleka. A w smaku nie odczuwa się zupełnie braku tych składników. Są pyszne i proste do zrobienia.

Niedawno kupiłam gofrownicę i testuję różne składniki do przyrządzenia gofrów. Bardzo mi zasmakowały gofry z dodatkiem aquafaby (ale o nich wkrótce), a dzisiaj mam dla Ciebie przepis na pyszne gofry z płatków owsianych. Są tylko z kilku prostych składników. Na pewno masz je w domu. Dodatkowo, żeby je przygotować wystarczy zmielić składniki i je upiec.

Składniki (na ok 6 dużych gofrów):

  • 200 g płatków owsianych (użyłam bezglutenowych),
  • 2 banany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 1 łyżka oleju.

Wykonanie:

Wsyp płatki do blendera, dodaj banany, proszek do pieczenia, olej i wodę. Zmiel na gładką masę (mogą zostać drobinki płatków), sprawdź jej konsystencję, musi być płynna ale gęsta. Jeśli Twoja gofrownica potrzebuje trochę oleju na spód delikatnie posmaruj ją pędzelkiem zamoczonym w oleju lub spryskaj z atomizera. Rozgrzej gofrownicę, nalej masę (ja zrobiłam to dzbankiem bez przelewania) tak by przykryć jej dół. Zamknij gofrownicę i piecz gofry do momentu aż przestanie lecieć para i góra gofrownicy się opuści. Zresztą najlepiej wiesz jak działa Twoja gofrownica i ile czasu potrzebuje na upieczenie gofrów. Delikatnie je wyjmij i odłóż na kratkę żeby odparowały. Jeśli wydaje Ci się, że masa jest za gęsta dodaj do niej więcej wody.

Możesz je zjeść z bitą śmietana kokosową, owocami, lub np. cukrem pudrem. Są same w sobie słodkie dzięki dodatkowi bananów. Będą dobre na śniadanie, deser lub kolację. Gofry wegańskie rządzą! Są dobre o każdej porze dla każdego 🙂

Z czym lubisz jeść gofry? Daj znać w komentarzu i napisz jak już spróbujesz tych owsianych, bo warto 🙂

gofry wegańskie
gofry wegańskie
gofry wegańskie
gofry wegańskie

  Smacznego!!!

Jeśli lubisz gofry, spróbuj też tych z dodatkiem masła orzechowego i karobu, są równie pyszne!

Gofry orzechowo – karobowe

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz




print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *