Na diecie dr Dąbrowskiej powinno się jeść dużo surówek ze świeżych warzyw, ale do ich przygotowania można też wykorzystać pieczone warzywa i owoce.
Burak jest doskonałym warzywem, pisałam o nim wcześniej tutaj. Uwielbiam go pod każdą postacią, surowego, gotowanego czy pieczonego. Pieczenie bardzo podkręca smak buraka, jest bardziej słodki i wspaniały. Sałatka z pieczonym burakiem, tylko z 3 składników jest dzięki nim przepyszna.
Składniki:
- 1 – 2 duże grapefruity,
- 1 duże jabłko,
- 4 buraki,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Żeby przygotować sałatkę z pieczonym burakiem, najpierw musisz upiec buraki 🙂 (najlepiej zrób to dzień wcześniej). Wystarczy, że je umyjesz – nie odcinaj końców. Buraki piecz w min 180 stopniach w żaroodpornej zamkniętej formie lub zawinięte w folii aluminiowej. Trwa to w zależności od wielkości buraków ok 1,5 h. Buraki zostaw do ostygnięcia. Jak Ci bardzo zależy na czasie możesz je upiec przed wykonaniem surówki ale będziesz musiała poczekać, aż się upieką i ostygną. Dlatego lepiej upiecz je wcześniej. Buraki obierz ze skóry, pokrój je w grubą kostkę. Z grapefruitów odkrój skórę ostrym nożem (z góry i dołu) a później zetnij skórę dookoła całego grapefruita tak, żeby została Ci kulka bez skóry. Pokrój ją na cząstki i każą na części nie większe od kostki z buraka. Przełóż je do miski. Jabłka pokrój na kawałki (możesz użyć cząstkownicy będzie Ci łatwiej), a później na plasterki. Wymieszaj wszystko w misce, przypraw je solą i pieprzem do smaku. Jest gotowa do jedzenia od razu, ale jeszcze lepsza jest jak trochę postoi i smaki się przegryzą. Możesz ją również zabrać do pracy na lunch.
Smacznego!!!
Jeśli lubisz surówki spróbuj też, tej z kapusty pekińskiej
Jeśli nie jesteś na diecie, spróbuj też tej surówki z kapusty po chińsku, idealnie pasują do niej kotlety o których piszę:
Jeśli lubisz nietypowe ale pyszne połączenia, spróbuj też surówki z pomarańczy i cebuli
w dużej ilości Twoich przepisów widzę sól – czy prawidłowo dieta nie powinna być bez soli?
Nie, nie ma nigdzie takiej informacji.