Colcannon wegański


Colcannon

Colcannon to irlandzkie danie dla każdego wielbiciela ziemniaków i kapusty 😉 Zachwyca swoją prostotą i smakiem!

Podstawą jest kapusta i ziemniaki, więc jak widzisz super proste składniki. W oryginale oczywiście nie jest to wegańskie danie, zazwyczaj zawiera masło, mleko czy śmietanę, ale nie ma problemu z pominięciem tych składników. Przygotowuję colcannon z kapusty która zostaje mi po robieniu gołąbków, czyli z tego co zostaje po obraniu liści. Na porcję dla 2-3 osób wystarczy spokojnie pozostałość jednej główki. Szczerze, to nigdy nie robiłam tego dania z surowej kapusty, wiem, że w Irlandii robią ją też z jarmużem, więc możesz spokojnie wybrać to co lubisz. Ja colcannon traktuję trochę jako sposób na zagospodarowanie resztek, ponieważ ziemniaków też nie gotuję tylko mam odłożone 😉 . Ale oczywiście możesz specjalnie do niego ugotować warzywa na świeżo.

Składniki:

  • 1/4 dużej główki kapusty świeżej nie gotowanej – trzeba ją ugotować al dente – lub tak jak pisałam wyżej, kapusta pozostała z przygotowywania gołąbków (ok 1/3 główki),
  • 1 duża cebula,
  • ziemniaki ugotowane (w ilości mniej więcej odpowiadającej ilości kapusty, tak żeby były w proporcji 1:1) lub purre ziemniaczane,
  • pęczek szczypiorku,
  • ok 1/2 lub więcej szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe),
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • kilka łyżek oleju.

Wykonanie:

Kapustę i cebulę pokrój w dużą kostkę, ziemniaki ugnieć widelcem, tłuczkiem czy praską, tak jak Ci wygodnie. Szczypior pokrój w dosyć duże kawałki (ok 1,5 cm).  Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, wrzuć kapustę i cebulę, smaż je razem do zrumienienia cebuli i lekko zrumienionej kapusty, która powinna być nadal lekko chrupiąca, dodaj pokrojony w plastry czosnek. Dołóż do kapusty ziemniaki oraz białe części pokrojonego szczypiorku, dobrze wymieszaj. Dodaj na początek trochę mleka roślinnego tak żeby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Smaż je razem mieszając cały czas żeby się nie przypaliło. Powinny mieć konsystencję zbliżoną do purre więc gdy potrzeba dodaj jeszcze trochę mleka. Przypraw do smaku solą pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Podawaj od razu na gorąco, posypane szczypiorkiem (podobno w Irlandii robi się po środku zagłębienie i wkłada masło, ale myślę, że dodatkowy tłuszcz sobie darujemy) :).

Ja tym razem zjadłam z grillowaną (na wodzie) cukinią. Objadłam się jak nie powiem kto 😉

Colcannon wegański
Colcannon wegański

Smacznego!!!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


print
Previous Tofu feta najlepsza i najprostsza
Next Zupa pokrzywowa wiosenna

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *