Sezon dyniowy w pełni, oznacza to niestety zakończenie lata i początek tym razem niezbyt ładnej jesieni. Ale curry z fasoli mung z dynią już samym kolorem rozświetli całą kuchnię, nie mówiąc już o jego boskim smaku.
Składniki:
- 1 szklanka suszonej fasoli mung,
- 1 nieduża dynia hokkaido – ok 1 kg,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 1/2 lub 1 łyżeczka czerwonego curry (ostrość wyreguluj tak jak lubisz),
- ewentualnie 2 liście curry i 1 liść limonki kafir,
- 1 cebula,
- 2-3 łyżki oleju,
- sól, ew. pieprz,
- natka pietruszki lub kolendra do posypania.
Wykonanie:
Niestety przed rozpoczęciem gotowania musisz namoczyć fasolę mung na ok 12 godzin. Po tym czasie odlej wodę z fasoli i zalej ją świeżą. Ugotuj ją do miękkości (gotuje się szybciej niż fasola Jaś). Postaraj się by było w niej jak najmniej wody, lub odlej jej nadmiar. Tak naprawdę możesz mieć ugotowaną fasolę wcześniej bo najdłużej trwa jej gotowanie.
Dynię przekrój na pól i łyżką wyjmij z niej pestki. Możesz je ususzyć do zjedzenia np przy pomocy suszarki G21 o której pisałam lub np na kaloryferze 😉
Nie obieraj dyni hokkaido ze skóry, możesz ją jeść! Dynię pokrój w nieduże kawałki – ok 2 cm. Obierz i pokrój cebulę w grubą kostkę. Na dno garnka w którym będziesz robić curry wlej trochę oleju i gdy się rozgrzeje wrzuć cebulę i chwilę ją smaż, dodaj pokrojoną dynię, zaleją ją mlekiem kokosowym z puszki (razem z wodą). Dodaj do niej na początek 1/2 łyżeczki curry (jeśli lubisz bardzo ostre dania daj więcej, jeśli wolisz łagodne daj tylko trochę łyżki) oraz 1/2 łyżeczki soli. Jeśli masz liście curry i limonki kafir dodaj je do dyni, żeby potrawa była bardziej aromatyczna.
Po ok 5 minutach dołóż ugotowaną fasolę mung. Jeśli płynu będzie bardzo mało dodaj trochę wody. Gotuj całość do miękkości dyni, co jakiś czas mieszając, przypraw do smaku solą i ew. pieprzem. Jeśli jest mało ostra dodaj więcej pasty curry. Ale dobrze ją wymieszaj, ponieważ jest bardzo gęsta.
Gotowe curry z fasoli mung i dyni posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Oczywiście jeśli nie masz pasty curry możesz użyć mieszanki przypraw curry, ale to nie to samo, pasta jest niesamowicie aromatyczna i suszona przyprawa nie da tego efektu (potrawa przy dużej ilości może się czasami stać gorzka). Pastę curry czerwoną lub zieloną możesz kupić w każdym markecie sprawdź tylko czy jest wegańska, bo zdarzają się z krewetkami.
Smacznego!!!