Cytrynowy makaron z orzechami

Pyszne, szybkie danie o fajnym cytrynowym posmaku. W sam raz dla biegaczy 🙂 ale nie tylko. Można wykorzystać pozostały z innego obiadu makaron (będzie jeszcze szybciej).

Składniki:

– makaron razowy świderki – ok 3 szklanki ugotowanego,
– otarta skórka z jednej cytryny,
– sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
– 1/2 szklanki pokrojonych i podprażonych orzechów ziemnych,
– kilka łyżek natki pietruszki,
– ostra papryka,
– olej,
– sól, pieprz.

Wykonanie:

Rozgrzać olej, podsmażyć na nim przez chwilę skórkę z cytryny z odrobiną soli, dodać sok z cytryny, natkę pietruszki, pokrojoną ostrą paprykę (ilość w zależności od preferencji smakowych) i makaron, dokładnie wymieszać. Smażyć aż makaron będzie gorący, pod koniec dodać podprażone na suchej patelni orzechy, przyprawić do smaku.

Danie jest ożywcze i pyszne 🙂

Smacznego!!!

Danie inspirowane przepisem Maryli Musidłowskiej, w jej wersji były orzechy makadamia i pecan, jednak one bardzo by podniosły cenę dania a fistaszki się bardzo dobrze sprawdziły 🙂

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 690

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *