Cytrynowy makaron z orzechami


Pyszne, szybkie danie o fajnym cytrynowym posmaku. W sam raz dla biegaczy 馃檪 ale nie tylko. Mo偶na wykorzysta膰 pozosta艂y z innego obiadu makaron (b臋dzie jeszcze szybciej).

Sk艂adniki:

– makaron razowy 艣widerki – ok 3 szklanki ugotowanego,
– otarta sk贸rka z jednej cytryny,
– sok wyci艣ni臋ty z 1/2 cytryny,
– 1/2 szklanki pokrojonych i podpra偶onych orzech贸w ziemnych,
– kilka 艂y偶ek natki pietruszki,
– ostra papryka,
– olej,
– s贸l, pieprz.

Wykonanie:

Rozgrza膰 olej, podsma偶y膰 na nim przez chwil臋 sk贸rk臋 z cytryny z odrobin膮 soli, doda膰 sok z cytryny, natk臋 pietruszki, pokrojon膮 ostr膮 papryk臋 (ilo艣膰 w zale偶no艣ci od preferencji smakowych) i makaron, dok艂adnie wymiesza膰. Sma偶y膰 a偶 makaron b臋dzie gor膮cy, pod koniec doda膰 podpra偶one na suchej patelni orzechy, przyprawi膰 do smaku.

Danie jest o偶ywcze i pyszne 馃檪

Smacznego!!!

Danie inspirowane przepisem Maryli Musid艂owskiej, w jej wersji by艂y orzechy makadamia i pecan, jednak one bardzo by podnios艂y cen臋 dania a fistaszki si臋 bardzo dobrze sprawdzi艂y 馃檪

print
Previous Brukselka z pieczarkami w migda艂owej 艣mietanie
Next Prosta kanapka z awokado

No Comment

Leave a reply

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *