Brukselka z pieczarkami w migdałowej śmietanie

Pyszne danie 🙂 o ile mamy dobrą nie gorzką brukselkę 😉 Chyba że Wam nie przeszkadza jej goryczka (mnie nie).

Składniki (na 3-4 porcje):

– 1 duża cebula,
– ok 1 kg brukselki,
– 250 g świeżych, ładnych pieczarek,
– woda,
– ok 300 ml śmietany migdałowej,
– sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona,
– 2 -3 ząbki czosnku,
– natka pietruszki.

Wykonanie:

Śmietana migdałowa: garść migdałów, woda, sok z cytryny, olej, sól, dodałam go żeby była gęściejsza  – zmiksować wszystko razem do uzyskania odpowiedniej konsystencji) – oczywiście może być obojętnie jaka śmietana, ale ta migdałowa dodaje wspaniałego smaku.
Myjemy warzywa, ew. obieramy. Brukselkę przekrawamy na ćwiartki (nie odkrawając zgrubienia żeby się trzymały liście), pieczarki kroimy w grube plastry, cebulę w ćwierć plastry. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i smażymy na nim do miękkości cebulę, dorzucamy brukselkę i również chwilę smażymy aż się zrobi brązowa, dodajemy pieczarki, mieszamy i jeszcze chwilę bez płynów smażymy. Podlewamy niedużą ilością wody i dusimy pod przykryciem. Po 10 minutach dodajemy śmietanę i dalej dusimy do miękkości brukselki, przyprawiamy do smaku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na talerzu posypujemy natką pietruszki. Jest pyszne 🙂 u nas stanowiło samodzielne danie i bardzo się objedliśmy 😉

 

Smacznego!!!

Zmodyfikowany przepis ze starej książki “Polska kuchnia jarska”.

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *