Jest coraz bardziej zimno więc częściej mam ochotę na tłuste jedzenie. Zamarzyła mi się wieczorem kanapka ze smalcem (wegańskim) i cebulą na moim pysznym chlebie pszenno – żytnim (na zakwasie) z dodatkiem okary (dzięki temu chleb jest bardziej wilgotny), słonecznika, pestek dyni i siemienia lnianego.
Poszłam do kuchni, ukroiłam cienkie kromki chleba i mój wzrok padł na awokado 🙂 Kanapka ze smalcem zmieniła się w o wiele zdrowszą, równie dobrze zaspokajającą wołanie organizmu o tłuszcz 😉
Składniki:
– chleb na zakwasie,
– awokado,
– pomidory suszone z kaparami z oliwy,
– szczypiorek,
– sól, pieprz.
Wykonanie:
Kroimy awokado w plastry, układamy na chlebie, pomidorki kroimy w paski, układamy na awokado, dokładamy po 2-3 kapary, posypujemy szczypiorkiem, solimy i pieprzymy.
Super proste i pyszne kanapki 🙂
Smacznego!!!