Płatki z dodatkami orzechów, suszonych owoców i ziaren to doskonałe śniadanie lub przekąska jak mamy ochotę na coś słodkiego. Można je robić w wielu kombinacjach, mieszając ze sobą to co lubimy najbardziej. Wychodzi jej bardzo dużo ale można ją dosyć długo przechowywać w szczelnym pojemniku.

Przykładowe składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 szklanka płatków jęczmiennych,
  • 1 szklanka słonecznika,
  • 1/2 szklanki migdałów,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 2 – 3 szklanki rodzynków (w zależności jaką słodką chcemy mieszankę),
  • 1 słoik dowolnego dżemu lub powideł (o dobrym składzie, lub najlepszy domowy), ja użyłam domowego dżemu brzoskwiniowego, daję też mus jabłkowy, lub powidła śliwkowe
  • 4 łyżki melasy,
  • 2 łyżki oleju,
  • ew. cynamon

Wykonanie:

Wymieszać suche składniki – oprócz rodzynek – dodać dżem, melasę i olej, dobrze wymieszać, jeśli jest bardzo suche można dodać jeszcze dżemu. Rozłożyć całość na blaszce do pieczenia (z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni i pieczemy granolę minimum 40 minut, co kilka minut mieszając żeby się równo przypiekała. Gdy już uzyskamy odpowiedni stopień zbrązowienia możemy dołożyć do nich rodzynki i jeszcze chwilę piec. Można je też dodać już po wyjęciu z piekarnika, nie należy ich długo piec bo się przypiekają i robią gorzkie. Po wyłączeniu piekarnika, granolę najlepiej pozostawiać do ostygnięcia na blaszce, później przesypać do pojemników.

IMG_9084

IMG_9087

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *