Domowe krakersy wegańskie

Szczególnie w zimowe wieczory mam ochotę pochrupać coś słonego, kupne przekąski mają masę niezdrowych dodatków. Czasami robię domowe czipsy, ale dzisiaj miałam ochotę na krakersy. Znalazłam na blogu Kuchnia Prezydentowej przepis na domowe krakersy 🙂 Chciałam najpierw zrobić z podwójnej porcji bo wydawało mi się, że mało będzie, ale wyszło z niego bardzo dużo krakersów, wystarczy na małą imprezę 😉 Ja zrobiłam je w 3 smakach: pizzy (pomidory z oregano), kminkowe i solone, można zrobić wędzone (z papryką wędzoną), z cebulką i jakie tylko chcecie 🙂

Składniki:

– 1 i 3/4 szklanki maki pszennej,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1/2 łyżeczki soli,
– 1/3 szklanki oleju,
– 1/2 szklanki wody,

opcjonalnie:

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
– szczypta czosnku suszonego,
– 1/3 łyżeczki oregano suszonego.

– kminek,

-ew. sól gruboziarnista do posypania.

Wykonanie:

Jeśli chcemy mieć dwa lub trzy smaki krakersów, do dwóch misek wsypujemy po połowie składników, do jednej dodajemy dodatkowo koncentrat, czosnek i oregano. Ze składników w obu miskach wyrabiamy gładkie ciasto (gdy potrzeb dosypujemy mąki). Ja przyznam się, że robiłam w robocie Kitchen Aid, zrobiłam jedno ciasto bez dodatków, podzieliłam na dwie części i do jednaj dodałam koncentrat z oregano i czosnkiem ponownie wyrabiając. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Odkrawamy po kawałku (resztę przykrywając żeby nie wyschła) i wałkujemy na cienki placek ok 1 – 2 mm, wykrawamy kształty jakie chcemy (ja użyłam okrągłej foremki). Część białych krakersów posypujemy kminkiem (lub wszystkie jak chcemy). Możemy wszystkie posypać delikatnie gruboziarnistą solą.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy krakersy bez termoobiegu ok 8 – 10 minut pilnując żeby się nie przypiekły.
Są pyszną przekąską i zdrowszą niż kupne 🙂

domowe krakersy wegańskie

domowe krakersy wegańskie

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *