Do zrobienia tego pasztetu zainspirował mnie kupny pasztet sojowy który okazał się nawet nie wegetariański a mój pasztet sojowy z pieczarkami jest wegański i pyszny!
Nie ma to jak zrobiony w domu 🙂
Pasztet pomimo szarego koloru (mielone pieczarki) smakuje wspaniale i kupny się nie umywa do niego.
Składniki na małą keksówkę:
- 150 g suchej soi,
- ok pół kg pieczarek,
- mały seler,
- 2 pietruszki,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- kasza manna,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki siemienia lnianego mielonego,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- pieprz czarny,
- majeranek,
- kminek.
Soję moczymy ok 12 godzin, potem gotujemy w świeżej wodzie ponad godzinę, solimy dopiero pod koniec.
Seler i pietruszkę gotujemy.
Pieczarki kroimy lub szatkujemy (później będziemy je mielić wiec rozmiar jest obojętny). Cebulę kroimy w kostkę. Przesmażamy pieczarki z cebulą i czosnkiem.
Soję z pietruszką i selerem mielimy (jeśli nie mamy maszynki możemy użyć blendera, ale jest to trochę długotrwałe i trzeba trochę podlać soję wodą lub wywarem z gotowania warzyw), po usmażeniu pieczarek dodajemy je do soi i mielimy.
Przekładamy masę do miski, przyprawiamy do smaku.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną, siemię lniane i tyle kaszy manny żeby masa była zwarta i gęsta (w mojej łyżka stawała).
Masę przekładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzch wylewamy odrobina oleju (będzie ładnie spieczony).
Wstawiamy pasztet sojowy z pieczarkami do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 1 h 15 minut (w zależności od piekarnika).
Pasztet jest bardzo dobry z chrzanem lub żurawiną 🙂
Smacznego
Dzień dobry
Mam pytanie czym można zastąpić kaszę manne w przepisie na pasztet z soi?
Można np. płatkami owsianymi, nada się też mielone siemię lniane 🙂
Mam pytanie czy manne mogę zastąpić płatkami gryczanymi bo jestem bezgluteniwa
Mam pytanie czy manne mogę zastąpić płatkami gryczanymi bo jestem bezgluteniwa
Myślę, że oczywiście że możesz spróbować 🙂
Musi byc pyszny , a własnie mam gotowana jarzynkę. Trzeba wiec zrobic pasztet 🙂