Gołąbki z czerwonej kapusty

Kto nie lubi jeść gołąbków? Zawijać to mogę zrozumieć, ale jeść? Tym bardziej takie gołąbki z czerwonej kapusty!

Pyszne gołąbki z czerwonej (fioletowej) kapusty, jak na gołąbki łatwe w przygotowaniu!

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty (moja była super świeża, zerwana prosto z grządki 🙂 ),
  • kasza gryczana niepalona (ok 2 szklanek),
  • 2 – 3 garście kiszonej kapusty (wyciśniętej w ręku),
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki cebuli prażonej (przepis wkrótce, niestety całą wykorzystałam do gołąbków, więc muszę znów zrobić),
  • sól, pieprz, papryka wędzona – odrobinę, pieprz ziołowy, majeranek, sos sojowy,
  • ok 2 łyżek koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Wykonanie:

Ugotuj kaszę tak żeby była prawie miękka, dodaj do niej pokrojoną drobno kapustę i cebulę, gotuj razem przez kilka minut, tak żeby cała woda wyparowała, przypraw je solą, pieprzem, papryką wędzoną, pieprzem ziołowym majerankiem i sosem sojowym. Przykryj pokrywką i odstaw.
Do dużego garnka wlej gorącą wodę, włóż kapustę z wyciętym głąbem, tak żeby jak największa część kapusty była przykryta. Gotuj kapustę na małym ogniu, możesz podważać liście łyżką drewnianą i co jakiś czas zdejmować pojedynczo lub po kilku minutach wyjąć całą kapustę, zdjąć ostrożnie kilka liści i dalej gotować. Zdejmij tyle liści ile potrzebujesz. Z ostudzonych liści  zetnij delikatnie gruby nerwy, na każdego liścia nałóż farsz i zawiń jak każde gołąbki (moje liście były bardzo delikatne i łatwiej się uszkadzały niż z białej kapusty).

Wydaje mi się że krócej też się je powinno obgotowywać, chyba że wpływ na to miało to że kapusta była bardzo świeża.
W dużym garnku ułóż na spodzie liście kapusty a na nich gołąbki (możesz układać 2 warstwy – jedna na drugiej).
Jeśli masz swoją “ekologiczną” wyhodowaną bez chemii kapustę zalej gołąbki wodą z jej gotowania – tak żeby były przykryte, dodaje ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotuj ok godzinę na małym ogniu. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i jeszcze kilka minut gotuj.

Są pyszne 🙂 rzadko do tej pory robiłam gołąbki z czerwonej kapusty i wiem że teraz będą gościły u mnie częściej 🙂 Tym bardziej że mam już tylko taką kapustę w ogródku 😉

Gołąbki z czerwonej kapusty
Gołąbki z czerwonej kapusty

Smacznego!!!

Zobacz też gołąbki z soczewicą

Gołąbki z ryżem, soczewicą i grzybami

Zapisz

Zapisz

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *