Sałatka z czerwonej kapusty

Sałatka z kapusty pozostałej po kapuście przeznaczonej na gołąbki. Zazwyczaj zostaje jej trochę i zawsze zastanawiam się co z nią zrobić. Kapusta jest już lekko obgotowana, miękka, więc łatwo z niej zrobić sałatkę, a taką prostą sałatkę to tylko kilka minut potrzeba by się nią cieszyć.

Składniki:

– kawałek obgotowanej czerwonej kapusty (może być pozostały po robieniu gołąbków),
– 1 – 2 jabłka,
– 1 mała cebula,
– sól, pieprz,
– olej rzepakowy nierafinowany tłoczony na zimno.

Wykonanie:

Kapustę pokroić w nieduże kawałki, jabłko bez skóry zetrzeć na grubej tarce, cebulę drobno posiekać, wymieszać wszystko razem, posolić i popieprzyć do smaku, dolać trochę oleju i wymieszać. Można odstawić na jakiś czas żeby się przegryzły. Jabłko może trochę ściemnieć, jeśli komuś to przeszkadza to można kilka kropel soku z cytryny dodać.

Taka sałatka jest prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna 🙂

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *