Pszenica z warzywami to ciekawe i bardzo syte danie, dla znudzonych chlebem.
Ponieważ pszenicę trzeba moczyć, przygotowanie potrawy zacznij dzień wcześniej. Zalej pszenicę dużą ilością wody.
Następnego dnia wypłucz ją, zalej wodą (2 razy tyle co pszenicy) i gotuj ok 2 godzin. W miarę potrzeby dolewaj wody. Pszenicę gotuj tak żeby praktycznie cała woda wyparowała.
Składniki dla 4 osób (lub na 2 razy 😉 )
- pszenica (ok 100 g),
- 2 marchewki,
- cukinia,
- gruby plaster selera,
- kawałek pora,
- natka pietruszki,
- kilka pieczarek,
- sól, pieprz, papryka słodka, imbir i inne ulubione przyprawy,
- 2-3 ząbki czosnku,
- olej.
Wykonanie:
Ponieważ pszenica musi się gotować 2 godziny możesz w tym czasie naszykować warzywa. Oczywiście wszystkie najpierw umyj 😉
Te które trzeba obierz. Marchew pokrój w plasterki, seler w drobną kostkę, por w cienkie plasterki, pieczarki na ćwiartki, cukinię w dużą kostkę.
Na rozgrzanym w dużej patelni (lub rondelku) oleju przysmaż marchew, seler, por, czosnek. Po zrumienieniu podlej delikatnie wodą i gotuj. Gdy warzywa zmiękną dodaj cukinię i pieczarki, przyprawiamy. W miarę potrzeby podlej wodą i gotuj do miękkości.
Ugotowaną pszenicę dodaj do warzyw, wymieszaj, chwilę razem gotuj, ewentualnie przypraw. Podawaj posypane natką pietruszki.
Smacznego!!!!
Przepraszam, ile ma być tej przenicy? Jest napisane, że 00g. Więc niewiem ile użyć.
100 g, juz poprawiam, dziękuje 🙂