Grzanki – zapiekanki z piekarnika z jarmużem

Wczoraj naszła mnie ochota na zapiekany chleb z dodatkami, wymyśliłam więc sobie takie grzaneczki:

Składniki:

– chleb,
– 2 – 3 liście jarmużu (użyłam mrożonych liści),
– 1 duży ząbek,
– pokrojone w plastry pieczarki,
– cebula pokrojona w półplasterki,
– 1 pomidor,
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
– olej.

Wykonanie:

Chleb podpiec lekko w tosterze lub piekarniku. Z jarmużu wyciąć zgrubiałe łodygi, pokroić go na mniejsze kawałki, wrzucić do niewielkiej ilości wody i dusić pod przykryciem, gdy już będzie miękki dodać przeciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju (lub bez) cebulę, dodać pieczarki, smażyć razem aż odparuje z nich woda, przyprawić.
Włączyć piekarnik by się nagrzewał (najlepiej grzanie górne) do ok 150 – 180 stopni.
Na chlebie ułożyć jarmuż (bez wody), na nim pieczarki z cebulą i na wierzch plasterek pomidora, można jeszcze kilka piórek surowej cebuli położyć.
Zapiekać w piekarniku aż pomidor się trochę podpiecze.
Pycha 🙂

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *