Kanie w sosie pomidorowym

Chyba nie będę monotematyczna, jeśli znów napiszę o kaniach? Cóż poradzę na to że bardzo je lubię i ostatnio tylko je znajduję wychodząc na grzyby? 🙂

Ciągle jadłam kanie smażone, które są pyszne, ale miałam ochotę zrobić z nich coś innego. Na dodatek coś co się szybko ugotuje bo bardzo głodna byłam.
Zrobiłam sobie kanie w sosie pomidorowym z kuskusem, szybkie, pożywne i zdrowe 🙂

Składniki (trzeba dopasować pod siebie, do ilości osób):

– kanie (ja zrobiłam z 2 małych),
– olej,
– 3 małe cebule lub 1 duża,
– domowy sok lub przecier pomidorowy,
– przyprawy ulubione dodawane do sosu pomidorowego (u mnie były to: pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny, czosnek, szczypiorek, koperek).

Wykonanie:

Kanie pokroić na ćwiartki, posolić, popieprzyć. Usmażyć na złoto na oleju. Cebulę pokroić w plastry, dołożyć do kań, chwilę razem smażyć, zalać pomidorami. Gotować do odparowania części płynu. W tzw. międzyczasie naszykować kuskus (zalać wrzątkiem ok 1 cm, ponad kaszę, przykryć). Sos doprawić do smaku, dodać koperku. Na talerz wyłożyć kuskus, polać sosem z boczniakami i zjadać ze smakiem 🙂

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *