Kapusta pekińska w warzywami – na diecie dr Dąbrowskiej

Kapusta pekińska w warzywami – na diecie dr Dąbrowskiej.  Jest pyszna nie tylko dla tych co są na diecie 🙂 Na początku miała to być pekińska a’la bigos a wyszło co widać 🙂

Składniki:
– 1 duża główka kapusty pekińskiej,
– 3 cebule,
– 2 marchewki,
– 4 ogórki kiszone,
– odrobina kminku (chyba że ktoś nie lubi),
– szczypta cząbru suszonego,
– koperek,
– 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
– sól, odrobina pieprzu.

Wykonanie:

Żeby sobie ułatwić pokroiłam na mandolinie w cienkie plastry cebulę, marchewkę i ogórki kiszone, kapustę pekińską też próbowałam na niej kroić ale była za duża i szybciej poszło nożem. Kapustę kroimy w grubsze plastry (do 1 cm).

Do sporego garnka wlewamy na dno trochę wody (normalnie byłby to olej) wrzucamy cebulę i chwilę dusimy, dodajemy marchew, chwilę razem dusimy i zaczynamy dodawać kapustę ale najtwardszą białą część, dolewamy wody, solimy, wsypujemy kminek i cząber, dusimy lekko nakrywając pokrywką, gdy marchew i biała część kapusty zmięknie dodajemy następne jej części, zielone którym nie potrzeba dużo czasu, znów razem dusimy. Gdy satysfakcjonuje nas już miękkość warzyw (ja wolę lekko chrupiące a nie rozgotowane) dodajemy pokrojone ogórki i przecier i jeszcze dajemy kilka minut wszystkim warzywom. Na końcu przyprawiamy do smaku, dodajemy trochę posiekanego koperku.
Jest pyszna od razu ale szczerze mówiąc na drugi dzień jest jeszcze lepsza 🙂

Kapusta pekińska w warzywami - na diecie dr Dąbrowskiej

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

6 komentarzy

  1. Jestem zachwycona. Na diecie jestem już chyba szósty raz i dopiero teraz odkryłam ten przepis. Naprawdę pycha . Dziękuję za ten i inne świetne Pani przepisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *