Karmelizowane jabłka

Karmelizowane jabłka to najpyszniejszy dodatek do naleśników, pankejków lub innych placków 🙂 Polecam je serdecznie, są proste i szybkie do zrobienia, a pyszne.

Składniki:

  • 4 twarde jabłka,
  • 3-4 łyżki cukru brązowego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny.

Wykonanie:

Zacznij od  umycia jabłek, obierz je przekroić na pół wykrój gniazdo nasienne i jabłka pokrój na cząstki (w zależności od wielkości jabłka na 8 – 6 kawałków), skrop sokiem z cytryny. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej olej kokosowy wsyp cukier, pozostaw go na chwilę do rozpuszczenia, wrzuć jabłka, posyp je cynamonem i bardzo dobrze wymieszaj. Pozostaw je na kilka minut na patelni aby się skarmelizowały, trzeba je jednak co jakiś czas mieszać lub potrząsać patelnią. Jabłka robią się tak szybko, że zdążysz je zrobić podczas smażenia pankejków. Jeśli masz dużą rodzinę i smaży ogromną ilość placków, zrób ich większą ilość bo te karmelizowane jabłka znikają bardzo szybko 🙂

Oprócz jabłek możesz też skarmelizować inne owoce, np śliwki czy gruszki.

img_1167

img_1177

 

Można je dodać do tych placków z musem jabłkowym 🙂

Pankejki (pancakes) z musem jabłkowym

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *